2017. feb 10.

Kidobom, ha már nem menő?

írta: fehersolyom
Kidobom, ha már nem menő?

Lehet e egy szép jövőt építeni úgy, hogy közben profitot is termelnek a vállalatok? A vitában (mert ez nem egy egyszerű kérdés) kiinduló alapként használjuk az egyik kedvenc definíciómat a CSR témakörben ami a következő: A vállalatok társadalmi felelőssége a fenntartható gazdasági fejlődéshez való hozzájárulás iránti elkötelezettségként határozható meg. A kérdés az, hogy mi az a tényleg fenntartható tendencia ami már arra késztet egy nagyvállalatot vagy magát a piacot, hogy ne csak az azonnali hasznot nézze, hanem más, fontos szempontokat is figyelembe vegyen. A kezdetekkor a társadalmilag felelős gondolkodás a vállalati oldalról elsősorban jobb szűrők felhelyezése a gyárkéményekre és hasonló, a káros környezeti hatásokat kiszűrő intézkedések bevezetése volt.

google_ara.jpg

Annak a megvizsgálását, hogy is áll napjainkban ez az ügy, egy ma reggel az Intel honlapján olvasott terv indította be. A cég által bejelentett terv, az “Unveils Compute Card” azt célozza meg, hogy a fejlődés előrehaladtával a technológiai amortizációm áldozatává vált eszközök teljesítményét feljavítja egy körülbelül bánkártya méretű, gyakorlatilag mikroszámítógép behelyezésével a megfelelő csatlakozóba. A megcélzott terület ráadásul szintén előre mutató, hiszen ez az okos otthonokban megjelenő eszközök és az, hogy ne kelljen például az okos hűtőnket kidobni csak azért, mert a “számítási kapacitása” már nem elég a feljavított otthoni hálózathoz. Egyre több olyan trendet látunk ami szembe megy az elterjedt elképzeléssel, hogy ha fél évnél “öregebb” valamelyik kütyüm, vagy kijött a következő generációs változat akkor a régit azonnal el kell dobni, le kell cserélni. Olyan eszközök területén ahol tényleg gyorsan pörög ez a fajta “amortizáció” talán még fontosabb, milyen hozzá állással közelítenek a gyártók. 2015-ben indult el egy akkor még nagyon elvontnak tűnő ötlet, a moduláris mobiltelefon. Sokan csak legyintettünk volna rá, ha az egyik elsőhöz nem a Google adja a nevét ahhoz, hogy az ARA-t az oltárhoz kísérje. Akkor több gyártó fejlesztéséről is lehetett hallani, ilyen volt például a ZTE Eco Mobius, ami már e tervezés során is kevésbé volt színes mint a közkedvelt kereső által támogatott "menyasszony" program. A Nexpaq hasonló célokat a tokba épített és ott cserélgethető elemekkel old meg, egy Kickstarter kampány után, egyelőre csak előrendelési lehetőséggel. Igaz ők még a levegő minőséget ellenőrző szenzorra is gondoltak ami aztán tényleg környezet tudatossá tud tenni egy mobilt.

seed_telefon.jpgNekem személy szerint a kedvencem az a nagyon elvont, a SeedStudio által kialakított csomag, amely egyszerűen csak úgy nevezi magát, mint a "World’s first open source and modular phone". Mindenesetre érdemes egy pillantást vetni a mobil kommunikáció "papírkivágós, öltöztetős" készülékére.

Töviskes Imre

Szólj hozzá

phone seed reciclyng