2018. aug 02.

Tech, CSR, biztonság

írta: fehersolyom
Tech, CSR, biztonság

Első ránézésre ez a bejegyzés a technológiáról szól. Pedig az igazi oka, annak, hogy megírtuk, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy társadalmi felelősségeink köre szélesedik, és ki kell alakítanunk olyan új szokásokat, amelyekkel megfelelően tudunk visszahatni új kihívásainkra. A XX. század első évtizedében az autó balesetek még csak helyi érdekességként jelentek meg a sajtóban, de később minden autótulajdonosnak egyéni felelősséget kellet vállalnia és kialakultak azok a társadalmi szabályozások is, amelyek követése kötelező lett mindenki számára, hogy biztonságosnak érezhessük világunkat. Ezek egyrészt jogszabályokként másrészt szokásokként jelentek meg, épültek be mindennapjainkba.

Érdemes átgondolni a hvg.hu „Ennyit keresnek rajtunk a hekkerek„ című cikkében felvetett kérdéseket, hiszen a felelős állampolgári gondolkodás része az is, hogy személyi és vagyoni biztonságával komolyan törődik az ember. A biztonsági zárak, füstérzékelők mindennapi életünk részei. Ilyenné válnak a kiber biztonságunkat eszközök is fokozatosan. Nem csak a saját tulajdonunk, adataink védelméért vagyunk felelősek, hanem azért is, hogy eszközeink ne váljanak károkozásban "vétkessé". Az elmúlt év egyik legjelentősebb ilyen támadását például lakossági okos eszközök megfertőzésével és felhasználásával oldották meg. A Mirai botnet több százezer internetre csatlakozott eszközt fertőzött meg 2016 októberben. A támadás miatt több tucat nagyobb weboldal elérhetetlenné vált az Egyesült Államokban és Európában. A leállás érintette a Twittert, a Spotify-t és a PayPalt is. Ahogy az index.hu cikke fogalmaz: „A hekkerek most azt gyakorolják, hogy miként tudják megbénítani az internetet, és ehhez sajnos a képzetlen, nemtörődöm felhasználók is asszisztálnak nekik.”. Ebben az akcióban az egyik legnagyobb DNS-szolgáltató rendszereit állították le és az ügy súlyosságát az is mutatja, hogy a nyomozást nemzetvédelmi szervek folytatták. Ismerve a következményeket, ezt nem is tarthatjuk túlzó megfogalmazásnak. A gépjármű tulajdonosok tisztában vannak a kötelező biztosítás céljával és annak okával, hogy miért fizetjük. Az, hogy fejlesztjük e számítógépjeink, telefonjaink, autónk, aktivitásmérőink ellenálló képességét már nem az opcionális kategóriába tartozik és nem csak a saját védelmünk miatt fontos. Nem elég, ha az eszközeink okosak, nekünk is fel kell készülnünk, hiszen a Mirai-t, a bírósági ítélet alapján nem a készítői használták fel. A nyilvánossá tett forráskódokat mások használták erre a célra úgy, hogy széles körben megfertőztek lakossági eszközöket, azokon keresztül megvalósítva a támadást.

Érdemes átgondolni tehát, hogy saját magunk, a digitális korszakba már beleszületett gyermekeink, vagy akár a cégünk, munkahelyünk adatait hogyan kezeljük, mihez asszisztálunk az internetes viselkedésmintáinkkal. 

Debrecenben a Bitninja.io például hasonló gondolatra fűzte fel a termékét, több mint öt éve működnek, és a város egyik legsikeresebb, nemzetközi szinten is jegyzett startupja lettek. 

Szólj hozzá

biztonság tudatosság csr cybersecurity