2019. jan 23.

Skynet, Ultron és a többi világvége szoftver

írta: fehersolyom
Skynet, Ultron és a többi világvége szoftver

Mit mutatnak a filmek, és mit mutat a valóság?

Az 1950-es években indult a mesterséges intelligencia kutatása, sőt a kifejezés is akkor született meg, a 2011-ben elhunyt John McCarthy révén. Hova jutottunk azóta, és merre tartunk? A CSR Debrecen és a DebTech Meetup ma este 18.00 órától egy meetupon boncolgatja a kérdést a debreceni Víztoronyban. 

Azoknak akik nem tudnak eljönni, vagy akik inspirációt keresnek ahhoz, hogy meglátogassáka  rendezvényt, összeszedtük a popkultúrális utalásokat, egyenesen Hollywoodból. 

Az álomgyárnál csak a sci-fi írók fedezték fel hamarabb a témát maguknak. 

1. 2001 Űrodüsszeia : Stanley Kubrik 1968-as klasszikusa volt talán az első, aki megjelenítette az emberrel együtt dolgozó mesterséges intelligenciát, aHAL-900 nevű fedélzeti számítógép "személyében". A valósággal való párhuzam az, hogy az 50 évvel ezelőtt futurisztikusnak tűnő jelenség a mai Google Assistant vagy SIRI szintjén volt, amit ma mindannyian a zsebünkben hordunk. 

2. Tron (1982) : korának úttörő mozija volt a Tron, mind látvány, mind mondanivaló szempontjából. Az ember és gép összekapcsolódásának meglehetősen sajátos története és ábrázolása ma egyre aktuálisabb, elég, ha az egyre növekvő VR játék és ESport fejlesztéseket nézzük. 

tron_1982.jpg

3. Terminátor (1984) : az első -és azóta a többi - film alapkoncepciója, hogy az eredetileg hadi célokra fejlesztett Skynet nevű mesterséges intteligencia öntudatra ébred, és háborút kezd az emberiség ellen. Az első, és talán legemblematikusabb ábrázolása annak, hogy milyen kimenete lehet az AI fejlesztéseknek. A Skynet apokaliptikus vízióját a 2010-es években Stephen Hawking-tól Elon Muskig számos tudós és tech-guru valós veszélyforrásként azonosította. 

4. Johhny Mnemonic (1995) : William Gibson sfi -fi író sötét jövő víziói rengeteg alapanyaggal szolgáltalak filmek, és tudományos kutatások kapcsán egyaránt, a Különvéleménytől a kibernetikus végtagokig. Bár a filmben nem beszélhetünk jelen lévő MI-ről, de egy érdekes hátborzongatóan valószerű képet fest egy olyan jövőről, ahol az ember-gép összekapcsolódás, az információsztráda és az erőszakos kapitalizmus kéz a kézben járnak.

5. Ghost In a Shell (1995-2017) : a Páncélba Zárt Szellem egy japán anime formájában jelent meg először a kilencvenes évek közepén, bő két évtizeddel később pedig blockbuster formában is megjelent a vásznon. A remek látvány és izgalmas történetvezetés mögött azonban számos, napjainkban egyre aktuálisabb kérdés lapul: össze tudjuk e kapcsolni az embert a géppel? És ha igen, kié a végtermék? Lehet e egy emberfeletti géppel összekapcsolt gépnek érzése, akarata? Vannak e jogai? És mi van, ha úgy gondolja, hogy igen, és szétfeszíti a rendszer kereteit?

6. A.I. - Mesterséges értelem: Spielberg 2001-es sci-fije mára klasszikus. Szűk két évtizeddel jelenítette meg azt a filmvásznon, amire még ma sem tudjuk a választ-de a kérdések egyre kínzóbbak? Lehet e egy android egy emberi scalád része? Tud e ő emberi érzéseket produkálni? És mi tudjuk e őt emberként szeretni? Hogyan reagálnak az emberek, ha a robotok elveszik a munkájukat? (segítünk: agresszívek lesznek). Az első olyan film, amely a történetmesélés mellett nagy hangsúlyt fektetett a társadalmi vonatkozások ábrázolására. 

7. Én, A Robot : Asimov Robotverzuma könyv formában már 1950 -ben (!!!) megjelent. És mennyire volt előremutató ez a mű? Annyira, hogy film formában csak 2004-ben láthattuk, és még akkor is félelmetesen futurisztikusnak tűnt. És a műben leírt robotikai törvények jelentik a mai igazi mech fejlesztések alapját is - a törvények elsődleges célja pedig nem más, mint az ember védelme....

i-robot-first-edition-cover-gnome-press.jpg

8. Bosszúállók - Ultron Kora (2015): a Marvel képregény-és film univerzumában a számtalan veszély fenyeggette a Földet,a melytől mindig a Bosszúállók csapata mentette meg az emberoiséget. Az egyik ellenséget azonban ők maguk (konkrétan Tony Stark, a Vasember) alkotta meg Ultron személyében. Ő egy mesterséges intteligencia volt eredetileg, akinek a feladata az volt, hogy védje a Földet: ő azonban rövid időn belül arra a következtetésre jutott, hogy a bolygó legnagyobb problémája maga az emberiség, ezért mindennkinek pusztulnia kell. A tavaly bemutatott I AM AI projekt feladatait nézve viszont ijesztően hasonlít a filmbeli Ultron juniorra. 

Természetesen számos alkotásban bukkannak fel AI-k , robotok, machine learning megoldások, pozitív, vagy negatív kontextusban. A cikk nem a teljesség igényével készült, csupán kedvcsináló a ma esti meetupra a legjellegzetesebb popkult utalásokkal. 

Szólj hozzá

robotika debrecen munkanélküliség marvel terminátor meetup mesterséges intelligencia virtual reality william gibson bosszúállók cybersecurity AI Robot ultron VR DebTech csr debrecen