2017. jan 27.

Egy éves a Nem Adom Fel! Kávézó

írta: fehersolyom
Egy éves a Nem Adom Fel! Kávézó

Ma ünnepli az első születésnapját a Nem Adom Fel Cafe & Bar. A érdekesen hangzó név mögött Budapest első, fogyatékossággal élő emberek által alapított kávézóját találjuk. Nem csak egy támogatást, lehetőséget biztosító programként beszélhetünk róluk. Ez egy szoros együttműködés az azonos nevű szociális szövetkezet és alapítvány között. Az is nagyon előremutató lenne, ha csak azt jelentené, hogy maguk a fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű emberek készítik és szolgálják fel az ételeket és italokat de tovább léptek és közre is működnek a programok szervezésében és lebonyolításában. Ez az aktivitás megjelenik a születés napi programban is a NEVER GIVE UP GOSPEL kórus és a Nem Adom Fel Együttes koncertjével és a kávézó első évét bemutat, Lettner Kriszta fotókiállításának megnyitójával.

naf.jpg

Ma már nagyon nehéz lenne – szerencsére – egy olyan listát készíteni, hogy hol és milyen módon tudnak fogyatékossággal élő emberek teljes értékű munkát végezni. Egyre több olyan kezdeményezés jelenik meg és működik sikeresen amely lehetőséget teremt mindenkinek az egymás iránti elfogadáson és felelősségen alapuló emberi kapcsolatok kialakítására, ápolására. Én az első ilyen programmal a Nyíregyházi S.T.A.R.T. vállalatnál találkoztam még 1996-ban. Sok szakmai vita zajlik arról is, hogy mennyire kell, hogy ezek a vállalkozások, foglalkoztatási lehetőségek önfenntartóak legyenek illetve, hogy az állami és más támogatások hogy változtatják meg az eredeti célkitűzéseket. Mindenesetre abban egyet érthetünk, hogy társadalmi felelősség vállalás programok igazi sikerének titka a partneri szintű együtt működés, ahol mindenki azt érezheti, hogy hozzá járult az eredményekhez.

Néhány példa más hasonló kezdeményezésekre, egyelőre csak a vendéglátó ipar területén. Természetesen messze vagyunk attól, hogy megtaláljunk minden ilyen jó példát, és örömmel vesszük, hogy felhívjátok a figyelmünket az általatok ismertekre.

Izelito Étterem, Szekszárd – A Kék Madár Alaptvány működtetésében
Premier Kultcafé, Budapest - Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány programja

Puzzle Bakery, Newyork USA 

HUGS Cafe, St.McKinney USA 

És talán mostanában a legnagyobb on-line megjelenést kapó kezdeményezés:

Bitty and Beaus’s Caoffee, Wilmington USA 

Szólj hozzá